Shoco’s Aruba

Een van de meest in het oog springen dieren op Aruba is de Shoco, een endemische endemische holenuil, met uitsterven bedreigd en het symbool van het Aruba.

Tijdens een ochtendwandeling in de Mundi (de Bush) vloog ineens een paar weg vlak voor mijn neus. Even verderop bleven ze zitten en me geïnteresseerd aankijken, waardoor ik alle kans kreeg om ze vast te leggen. Gaaf zijn de gele ogen en de karaktervolle en soms bijna humoristische blik.

Deze uiltjes, veel groter dan 25 cm worden deze Shoco’s niet, leven in een hol onder de grond. De grootste bedreiging voor deze dieren zijn daarom de (niet endemische) boa’s op het eiland, die maar al te graag een hol van zijn eieren willen beroven. Desondanks gaat het op dit moment niet verkeerd met de Shoco’s. Er komen nu zo’n 300 broedparen voor op Aruba, en de populatie is vrij stabiel, mede door het werk van vrijwilligers op verschillende plaatsen holen aanleggen voor de uilen om zich te vestigen.

Leave a Reply