Alternatief Aruba

Aruba is zonder twijfel fotogeniek. Iedereen kent de waanzinnige plaatjes van hagelwitte stranden, turquiose blauw water, en roze flamingo’s.

Alhoewel dit natuurlijk ook heel gaaf is heb ik het links laten liggen en ontdekte ik wat ‘alternatief Aruba’ te bieden heeft! En dat was eigenlijk veel meer dan wat ik had verwacht. Als je je oren te luisteren legt en/of zelf op zoek gaat, zijn er veel plekken waar je te gekke platen kan schieten. Wat ook meehielp was het weer; El Niña zorgde ervoor dat het regenseizoen erg nat was en bovendien wat verlengd werd. De verfrissende buitjes en al het vocht zorgde voor een groene explosie op het eiland. Op plekken die normaal gesproken kaal en dor zijn groeiden hoge grassen, waardoor je soms het gevoel had dat je in een veengebied in Schotland rondliep.

Er zijn veel locaties die ik hier zou willen noemen, maar ik laat het hier bij 3. De natuur op Aruba is prachtig en divers, maar ook kwetsbaar, Aruba is nou eenmaal niet zo groot. Wil je ook gaan fotograferen, zorg dan dat je een goede uitrusting bij je hebt, laat de natuur heel en laat geen rommel achter! Wil je meer tips, dan kan je altijd contact met me opnemen.

Isla di Oro en mangroven

Dit kleine rifeilandje is uniek gelegen, midden in de mangroven en is bovendien een soort openluchtmuseum. In andere tijden werden hier grote feesten gehouden in een schipvormige discotheek. Dwars door de mangroven was een loopbrug aangelegd richting het eiland. In de circa 30 jaar dat de disco gesloten is, hebben de zoute zeelucht en felle zon het gebouw en de loopbrug langzaam verteerd. Houd je van een spannende jungle klauterroute? dan kan je vanaf Pos Chiquito over de vergane loopbrug richting zee klauteren/lopen. Het uitzicht dat je aan het eind treft, met de (vergane) loopbrug en het rifeiland op de achtergrond, levert hele gave plaatjes op tijdens zonsondergang, zie foto’s. Met wat geluk is het hier in de mangroven windstil en krijg je een mooie spiegeling van de wolken en kleuren in het water. Een grijs(verloop)filter kan je hier helpen om het water mooi uit te vlakken.

Insectenspray tegen de muggen is hier tijdens zonsondergang geen overbodige luxe.

Er zijn meerdere manieren om naar het eiland zelf te komen, zoals een gave route door mangroven of per kayak. Ga op pad met een gids of local die de route kent.

Hooiberg

Met 165 meter is Hooiberg een van de hoogste ‘bergen’ van Aruba en door de waanzinnig mooie vulkaanvorm maakt het een gaaf onderwerp voor een foto. Andersom is de Hooiberg ook een gave plek om foto’s te maken van uitgestrekte uitzichten over een groot deel van het eiland.

Er zijn veel plekken van waaraf je hooiberg kan fotograferen, Casibari Rock Formation is een van betere en toegankelijke plekken. Met de rotsformaties op de voorgrond en al het groen (mondi) richting Hooiberg krijg je bovendien een heel herkenbaar beeld van hoe Aruba eruit ziet. Canashito is mijn nieuwe favoriete stek. Op deze plek, in de buurt van de Hooiberg zelf, heb je een aantal grotten van waaruit je de Hooiberg kan fotograferen. Het gebied is alleen slecht toegankelijk en zonder een gids leverde het zoeken mij geen foto’s maar wel veel cactussteken op ;). Neem daarom contact met me op als je meer wil weten.

Voor de zonsopkomst en -ondergang liefhebbers is Hooiberg zelf een te gekke plek om naar toe te gaan. De mooiste uitzichten vind je op de top (662 traptreden zijn bovendien een goede workout), maar ook onderweg kom je al een aantal locaties tegen waar je gave foto’s kan maken.

Ik had een aantal dagen met sahara-stof in de atmosfeer, dat gaf hele gave kleuren aan de luchten tijdens zonsopkomst.

Rooi Lamoenchi en Sero Alto

Een mooie manier om Nationaal Park Arikok te ontdekken is via de verschillende ‘Rooien’ (geulen) die in het Park ingesneden zijn. Rooi Lamoenchi is een geul die afwatert aan de westkant van het eiland, bij de mangroven ter hoogte van Isla di Oro en met een wandeling door die geul kom je een gevarieerd landschap tegen, met daarin voor elke fotograaf wel wat wils. Onderin de ‘Rooi’ kan je Shocos, de endemische holenuil, fotograferen. Onderweg loop je langs een canyon met kalkrotsen. Vanuit de ‘Rooi’ kan je omhoog klimmen richting Sero Alto, een gaaf uitzichtpunt, waar een paar gezellige geiten op je staan te wachten. Met een beetje geluk kom je onderweg de bedreigde en endemische Arubaans ralelsang Cascabel tegen, wees voorzichtig maar net bang als je het ratelgeluid hoort. Je kan de ‘Rooi’ zelf ontdekken, maar beter nog is om een tour te boeken bij The Shack Aruba. Ze kennen dit gebied uit hun duimpje en zorgen ervoor dat je tijdens zonsopkomst met een prachtig uitzicht op Sero Alto staat.

What else?

Oostkust, Noord, Spaanse Lagoon, Rotsformaties, Alto Vista Chapel. Opties zijn er in overvloed.

Misschien dat later nog wat meer posts volgen. Hier alvast de foto’s en houd ook mijn instagram in de gaten.

Hier kan je uitvergrotingen bekijken en bestellen.

Leave a Reply